A szép, virágos kertek régen is Miskolc ékszerei voltak.

 

A Diósgyőri vár bejáratához közel, egy védett fa emlékműve áll.

„A monda szerint III. Béla leányába, Mária hercegnőbe beleszeretett egyik apródja. A megbeszélt találkán azonban az apród hiába várakozott, így lefeküdt aludni, de előtte leszúrt egy mogyoróvesszőt ruhaakasztó gyanánt. Ebből a vesszőből sarjadt aztán a híressé vált fa, ami Nagy Lajos király lányának, Mária királynőnek, Zsigmond király feleségének is kedvence volt és az akkor már hatalmas törökmogyoró alatt gyakran időzött.”

Itt, a vár mellett, ezen a területen, még a 16.században díszkertet alakítottak, mely több évszázadon keresztül fennmaradt.

 

Majd a 18-19. században azt is feljegyezték, hogy a városban rendszeresen megnyitottak egy-egy magánkertet a látogatók számára, ahol rózsa és egyéb virágkülönlegességben lehetett gyönyörködni.

 

Az 1900-as években jelentős méreteket öltött Miskolcon a “bolgárkertészet” és a megművelt területeken a zöldségek mellett, a virágkertészet is fontos szerepet kapott.

 

 

A Miskolci Kertészeti Vállalat 1949-es megalakulásával pedig egy olyan virágtermesztési kultúra alakult ki, ami e területen is országos rangot hozott a városnak. A város parkjai és közterei tele voltak ápolt virágokkal, szép növényekkel.

 

 

A Kertészeti Vállalat „virágos kocsijai” pedig minden évben indultak a debreceni Országos Virágkarneválon, ahol kimagasló eredményeket értek el. A felnevelt szakember gárda pedig, virágkiállítások és kötészeti versenyek során ért el nagy sikereket.

 

(Részlet Gombos Zoltán 1969-ben kiadott, a „Miskolci Kertészeti Vállalat” című könyvéből:

„Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy városunk sok évszázados kertészeti hagyományainak méltó ápolása és folytatása mellett, a mai kor igényeinek megfelelően mindenkor gondoskodjunk a lakosság díszes haszonnövénnyel való ellátásáról, míg városképét előnyösen befolyásoló zöldterületek létesítésével, fenntartásával kulturált környezetben való pihenését, üdülését segítsük elő. Mindezeken túl kötelességünknek éreztük városunk hírnevének öregbítését, rangjának emelését sajátos, különleges lehetőségeinek kihasználásával is. A néhány éve rendszeresen megrendezett debreceni Országos Virágkarneválon elért kimagasló eredményeink, a virágkiállításokon, kötészeti versenyeken elért sikereink, országos jelentőségű kezdeményezéseink megyénk határain túl is ismertté tették Vállalatunkat.”

 

 

A Miskolci Kertészeti Vállalatra építve, a ‘60-as, ‘70-es években rendszeresen szerveztek nagy látogatottságú virágkiállítást Miskolcon a SZOT épületében, melynek mindig színvonalas része volt a virágkötészeti verseny is.

 

Később, e tradíció még folytatódott kisebb formában a Kertészeti Vállalatnak a színháznál lévő egyedi virágboltjában, majd a vállalat eltüntetésével a 90-es évek elején, ez is megszűnt!

 

Jól mutatja, hogy mennyire ki volt éhezve a lakosság a szép növényekre, ápolt környezetre, a néhány évvel ezelőtt a Diósgyőri vár mellett igényesen kialakított Tündérkert hatalmas sikere. Bebizonyosodott, hogy a város lakosai és a vendégeik ma is hálásak, ha színvonalasan kialakított kertekben sétálhatnak és pihenhetnek, mint tették azt régebben a közönség számára megnyitott kertekben.

 

A Florens létrehozásával e hagyományok felélesztésében szeretnénk mi is kivenni a részünket.